• Ja-maar, wat als alles lukt?

Ja-maar, wat als alles lukt?

- BOEK -

Hoe komt het dat we zo vaak niet doen wat we ten diepste willen? Waar komt toch die innerlijke stem vandaan die ons ervan weerhoudt ten volle te leven?

Ja, maar dat kan ik niet.
Ja, maar daar ben ik te oud voor.
Ja, maar zo ben ik nou eenmaal.

Ja-maar als levenshouding is op zijn zachtst gezegd niet erg vruchtbaar. Het maakt ons voorzichtig, sceptisch en argwanend. Nadenken over het leven is tenslotte iets anders dan er aan deelnemen. Als we niet oppassen, wikken en wegen we net zolang tot we buitenstaander zijn geworden van ons eigen leven.

Gelukkig is er hoop. Er is namelijk ook een andere levenshouding: ja-en. In de wereld van ja-en zijn er geen grenzen. Alles is mogelijk. Het is de positie van creatieve ondernemers, inspirerende leiders en energieke levensgenieters. Ze benaderen het leven als een spel. 'Wat ze doen' lijkt moeiteloos samen te vallen met 'wie ze zijn'.

Doel van dit boek is ja-maar-gedrag te veranderen in ja-en-gedrag. Aan de hand van tien regels legt Berthold Gunster uit hoe je die overgang kunt maken. 'Ja, maar' zal nooit meer zo klinken als vroeger.

Berthold Gunster
Ja-maar wat als alles lukt?
De tien regels voor een ja-maar-vrij leven
ISBN 987 90 229 9606 5

De bedoeling is met de lessen uit dit boek om stress te reduceren en om te zetten in scheppende energie. Leven vanuit mogelijkheden en niet meer vanuit beperkingen. Wel geschreven vanuit een wat Amerikaans (positief) perspectief, maar daarom niet minder interessant om te lezen. Ik vond het een verfrissend boek.