• Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig?

- BOEK RECENSIE -

Omarm het onbekende.
Trek liefde en overvloed aan.
Neem het heft in eigen handen.
Ontdek de kracht van nieuwsgierigheid!

Niet geluk maar nieuwsgierigheid geeft ons voldoening en bevrediging in het leven. Als zaken bekend en voorspelbaar worden, dutten we in. Maar door nieuwsgierig in het leven te staan, ontdek je altijd iets anders en nieuws wat een positief effect heeft op je leven en je emoties.
Todd Kashdan geeft met dit boek een nieuwe kijk op onze zoektocht naar geluk. Geluk overkomt ons niet wanneer we er naar zoeken, maar is iets wat we ervaren als we openstaan voor nieuwe ervaringen, als we in het moment leven en als we nieuwsgierig zijn naar het onbekende. Nieuwsgierigheid versterkt je relaties, verbetert je gezondheid, verhoogt je creativiteit en productiviteit. Todd Kashdan laat door middel van wetenschap, voorbeelden en oefeningen zien hoe je nieuwsgierigheid in je leven brengt.

Nieuwsgierig naar meer?

Todd Kashdan
Nieuwsgierig?
ISBN 978 90 491 0377 4

 

Het boek viel mij op door zijn vrolijke kleur en simpele, prikkelende tekst. En het bleek een positief boek te zijn, geschreven vanuit de hypothese dat de mens een gelukkig, zinvol en bevredigend bestaan wil. Er wordt uitgebreid ingegaan op wat de functie van nieuwsgierigheid is en dat we zonder stagneren. Bij de School voor Coaching hoorde ik het voor het eerst, open, eerlijk en nieuwsgierig (OEN) en dat bevestigt de schrijver. Verder wordt er veel aandacht besteed aan de combinatie nieuwsgierigheid en energie. We hebben immers energie nodig om te handelen naar onze nieuwsgierigheid en we hebben nieuwsgierigheid nodig om te ontdekken hoe we onze energie kunnen aanvullen. Hoe je nieuwsgieriger kan worden, wordt uiteraard ook besproken. Kort wordt aangetipt dat bereid zijn te veranderen en tijd investeren in dat proces als vanzelfsprekend beschouwd wordt. Het begrip ‘aanwezig zijn in het moment’ (mindfulness) wordt ondersteund.

Uiteraard wordt ook de schaduwzijde van nieuwsgierigheid belicht. De grens tussen gezonde en ongezonde nieuwsgierigheid is vaag. Teveel nieuwsgierigheid kan leiden tot obsessief gedrag, kwalijke bemoeizucht en opzoeken van gevaarlijke kicks.

Het boek is goed te lezen, niet alleen qua woordgebruik maar ook door de afwisseling met voorbeelden. Er staan leuke, makkelijke uit te voeren tips en oefeningen in.

Het is een boek dat niet veel nieuws brengt, maar het wel op een leuke en doeltreffende manier aan elkaar rijgt. Met name voor clienten kan het een eye-opener zijn.

Deze recensie is geschreven voor het Tijdschrift voor coaching, januari 2011