• Van Baby tot Boeddha

Van Baby tot Boeddha

- BOEK RECENSIE -

Je hoeft niet naar mystieke plekken te ontsnappen, je carriére om te gooien of je partner te verlaten om vreugde, liefde, vrijheid en innerlijke vrede te ervaren. Het doet er niet toe wie, wat of waar je bent; succes, vervulling en wijsheid zijn beschikbaar voor iedereen, right here, right now. Veel mensen hebben dat al mogen ervaren.

In dit boek deelt John Schrederhof de zeven stappen van Meesterlijk Leven met je. Hij geeft je hiermee een routekaart om een leven te creëren dat je liefhebt. De zeven stappen van Meesterlijk Leven vormen een praktisch en krachtig middel om een creatieve kracht in je eigen leven te zijn, in vrijheid, gepassioneerd en betekenisvol te leven en verschil te maken in het leven van anderen. Hoe meer je de zeven stappen in je leven toepast, hoe meer je in het nu leeft en dagelijks betekenisvolle resultaten creëert.

John Schrederhof
Van Baby tot Boeddha,
Zeven stappen van meesterlijk leven
ISBN 978 90 5599 2515

In de introductie geeft de auteur aan dat hij het boek heeft geschreven voor de deelnemers aan zijn trainings- en coachingsprogramma’s. Deze programma’s zijn gebaseerd op het idee, dat we het beste leren wanneer we actief deelnemen aan het leerproces en zelf ontdekken wat wel of niet voor ons werkt.

Daarnaast is dit boek geschreven voor iedereen die zijn leven op meesterlijke wijze wil leven. En ook voor ons, deze tweede groep, is het een boek waarin je actief kunt deelnemen aan je eigen leerproces. Wanneer je het boek leest, zul je merken dat je regelmatig even bij een hoofdstuk, of paragraaf, stil moet staan om te overdenken hoe dat voor jou is, in jouw leven. Er wordt gebruik gemaakt van licht blauwe kaders waarin je vragen worden gesteld, waardoor dit actieve proces van het lezen wordt versterkt (wanneer je snel door het boek heen wilt kun je ze ook prima overslaan, stoort verder niet in het lezen).

Voordat je daadwerkelijk begint aan ‘de zeven stappen van meesterlijk leven’ word er in twee delen het een en ander uitgelegd over hoe wij gevormd zijn en wat hierop invloed heeft (gehad). In deel 1 wordt uitgelegd ‘hoe de baby in de box terecht kwam’. Hier wordt besproken hoe overtuigingen, emoties en gedrag van invloed zijn. Wanneer we eenmaal in die box zitten, krijgen we te maken met fysiek-, emotioneel- en mentaal overleven en de daaruit voortkomende overlevingsstrategieën. In het tweede deel wordt ‘de strijd van de boxen’, de invloed van relaties, besproken. In het derde deel wordt ervan uitgegaan dat je je na het lezen van de eerste twee delen bewust bent van je box en de diverse invloeden. Er kan gestart worden met ‘de zeven stappen van meesterlijk leven’. De zeven stappen worden duidelijk, in eenvoudige taal uitgelegd en ondersteund met persoonlijke verhalen van cursisten. Steeds terugkomende illustraties vatten de theorie heel eenvoudig samen. Je ontdekt door het lezen waar je nog aan zou kunnen werken en welke stappen je reeds hebt gezet.

In het laatste hoofdstuk worden de zeven stappen geïntegreerd met de zeven fasen van persoonlijke transformatie, zeven menselijke behoeften, de zeven uitingen van liefde, de zeven chakra’s en het nobele achtvoudige pad van verlichting.

Kortom, een heel toegankelijk boek dat verder gaat dan het nu zo populaire mindfulness. Een boek dat je prima kunt gebruiken als zelfreflectie.

Deze recensie is geschreven voor het Tijdschrift voor Coaching, april 2010