Wat hebben stress en angst en een glas water met elkaar te maken?

Een docent houdt een glas water vast en vraagt aan zijn studenten of ze weten hoe zwaar dat glas is. De studenten dachten tussen de 200 en 500 gram. De docent beaamde dit. Maar het echte gewicht van dit glas is niet echt van betekenis zei hij….

Wat wel van betekenis is, is hoe lang je het glas vasthoudt.  Als je het een minuutje vasthoudt zal het niet zo zwaar zijn. Hou je het daarentegen een uur vast, kun je kramp in je arm krijgen. Maar na een hele dag zal je je verlamd kunnen voelen. In alle gevallen is het gewicht van het glas niet veranderd. Maar hoe langer je het vasthoudt, hoe zwaarder het wordt.

Zo is het ook met angst en stress. Als je ergens kort stress van hebt zal er niets ergs gebeuren. Als je het langer hebt, aan denkt, zal het ongemakkelijk worden, kan het pijn doen. Als je er de hele dag of zelfs langer over of aan denkt, kun je je verlamd voelen en niet meer in staat om iets te doen. Het is dus belangrijk om los te laten. Elke avond voordat je gaat slapen, zet je jouw stress opzij. Stress die je misschien al de hele dag met je mee draagt.

“ Houdt het glas niet langer vast, zet het naast je neer”

Om een ontspanningsmethode aan te leren, kun je contact opnemen met ZIJN Persoonlijke begeleiding