Stress begint in de hersenen

Op zich is stress een natuurlijke reactie, die zolang hij kortdurend is, een gezonde reactie is. Een korte uitleg over wat er gebeurt als het langer duurt.

Stress brengt je in een verhoogde staat van paraatheid, het lichaam wordt klaargemaakt voor een snelle reactie: vluchten of vechten. De hersenen geven een signaal af aan de bijnieren om adrenaline en cortisol aan te maken. Door deze hormonen veranderen oa je hartslag en spierspanning, je hoort anders, je gaat anders denken, alles verandert in korte tijd. Prima - maar niet continue.

 In ons drukke leven wordt dit systeem zo vaak aangesproken, dat het niet meer voldoende tot rust komt. Er blijven voortdurend stresshormonen in ons lichaam en zo ontstaat chronische stress. De prijs is hoog. Slecht slapen, hoofdpijn, een stijve nek en stijve schouderspieren, vermoeidheid, vergeetachtigheid en lusteloosheid, allemaal symptomen van overbelasting. Burnout ligt op de loer.

Die overbelasting gaan we dan ook nog eens fanatiek te lijf. We zoeken ontspanning in sport of cursussen om efficiënter om te gaan met tijd. Maar het echte probleem wordt daarmee niet aangepakt. Het hoofd en ook het lichaam hebben immers rust nodig.

En die rust kun je op meerdere manieren verkrijgen. Een van de mogelijkheden is het leren van een ontspanningstechniek, die zowel het hoofd als het lichaam in een andere staat van paraatheid brengt: rust en ontspanning. Bij ZIJN Persoonlijke begeleiding kun je niet alleen een aantal ontspanningstechnieken leren, maar krijg je ook inzicht in waar het in jouw dag beter kan, hoe je ook op verschillende momenten kan observeren waar het dreigt mis te gaan en daarmee voortijdig het tij te kunnen keren om meer rust en ontspanning te creëren.